Hdtv formatet för de stora skärmarna

I och med att fler har stora platta bildsskärmar ökar kravet på bättre kvalitet på bild och ljud. En skärm på 40 tum och uppåt kräver en högupplöst bild för att helt komma till sin rätt.

I framtiden kommer troligtvis all tv att sändas i hd-format. Redan idag är professionell tv-produktion i hdtv-standard. Om du är intresserad av att sända hdtv eller har frågor om tekniken, kontakta oss så berättar vi mer.     Effektivt utnyttjande av nätet med ny sändningsteknik   Enligt verkets plan kommer kanalerna att sända med den senaste komprimeringsstandarden MPEG4 samt den senaste utsändningsstandarden DVB-T2. Detta för att effektivt utnyttja nätet och få plats med upp till åtta kanaler.

Mottagare för DVB-T2-tekniken kommer att vara fullt bakåtkompatibla, det vill säga den som har en mottagare med den senaste tekniken kan alltid se alla kanaler som sänder i marknätet.

Relaterat

Ni gör programmen, vi sänder ut dem

Tv-sändningarna som du vill att vi distribuerar hämtar vi upp från ditt företags studio. Sändningen paketeras sedan i Kaknästornet och sänds ut via våra master runt om i landet.

Teknik

Det tv-system som används för att sända tv digitalt är en standard som heter DVB (Digital Video Broadcasting).