När tv-siffrorna når olympiska höjder

OS-grenar har kommit och gått, men tv har länge varit en central del av sportevenemanget.

Via Teracoms sändarstationer och marknät sänds signalen ut till hela Sveriges befolkning. Mhz tar en närmre titt på tv-eventet OS och vilka grenar vi sett genom historien. 

Att OS och tv-soffan hör ihop råder det ingen tvekan om – antalet tv-tittare har ökat lavinartat sedan de första OS-sändningarna 1960. Och även om just den trenden är tydlig och ihållande så har själva spelen i sig skiftat genom åren. Hur hade exempelvis duvskjutning med riktiga duvor tagits emot idag? Vid OS i Paris 1900 sköts otaliga duvor till döds, med fjädertäckta blodpölar som resultat.

En annan gren som försvann lika snabbt som en dök upp var solokonstsim, där en vattenballerina utförde diverse rörelser under vatten. Mellan 1912 och 1948 kunde man även tävla i konst. Musik, skulptur, litteratur, måleri och arkitektur stod alla på agendan. 1912 var det duellskjutning i Stockholm, där människoliknande dockor sköts ner. Även dragkamp och golf har kommit och försvunnit som OS-grenar. 

Nya grenar under OS i Pyeongchang

Ett antal förändringar har gjorts inför vinter-OS 2018 – man har bland annat ökat antalet mixade tävlingar och grenar kvinnor kan delta i. Syftet bakom vissa av förändringarna är just att få fler kvinnliga deltagare. 

Några av årets övriga nyheter är mix-dubbel i curling, big air på snowboard, lagtävling i alpint samt masstart i hastighetsåkning på skridskor. Parallellslalom på snowboard har däremot tagits bort. Lagtävling i rodel, mixstafett i skidskytte och slopestyle på snowboard är andra relativt nytillkomna grenar som vi får se även i år. Nu återstår bara frågan vilka vinnarna blir – den som slår på tv:n får se.

Tv-OS i siffror

När det gäller den moderna tidens olympiska spel har tv haft stort inflytande. OS tv-premiär skedde i Berlin 1936, och tv-bolagen betalade för första gången för sändningarna 1960. Under 60- och 70-talen var det just tv-sändningarna som spädde på det allmänna OS-intresset. Så tidigt som 1968 såg cirka 600 miljoner tv-tittare OS-sändningen från Mexico City, och antalet tv-tittare har sedan dess fortsatt att öka kraftigt. I Sverige och Norge fick vi dock vänta ända till 2014 innan OS för första gången sändes i kommersiell och betal-tv.