10 hacker-attacker som skakade världen

Hacker-attacker blir allt vanligare, vi listat 10 som blivit kända världen över.

1. NASA och det amerikanska försvarsdepartementet (1999–2002)
Den 15-årige amerikanen Jonathan James lyckades bland annat stjäla källkoden till de livsuppehållande systemen ombord på den internationella rymdstationen ISS. Britten Gary McKinnon orsakade i sin tur kaos genom att bland annat radera den amerikanska flottans vapenloggar strax efter terrordåden den 11 september 2001.

2. Sasser-masken (2004)
Det var ett virus programmerat av Sven Jaschan, en tysk tonåring. Sasser-masken infekterade tiotals miljoner datorer världen över och drabbade många företag hårt. Inte minst flygbolaget Delta Airlines, som fick ställa in flera av sina transatlantiska flygningar. Uppskattade förluster: cirka 500 miljoner dollar.

3. Cyberkriget mot Estland (2007)
Under tre veckor i april och maj drabbades bland annat statliga departement, medier och banker av så kallade DDoS-attacker. Landets största bank Hansapank tvingades avbryta all internetaktivitet, vilket innebar att varken online-transaktioner eller bankomater längre fungerade.

4. Mt. Gox (2014)
Mt. Gox var fram till 2014 världens största handelsplats för kryptovalutan Bitcoin. Sedan blev det uppdagat att hackare under flera års tid hade stulit mer än 460 miljoner dollar i bitcoins genom hemlig tillgång till användarnas konton. Mt. Gox gick i graven samma år. Bara en bråkdel av pengarna återfanns.

5. NotPetya (2017)
Exempel på så kallad ransomware, som låser vissa eller samtliga filer på datorn tills den drabbade har betalat en lösensumma. Drabbade många länder och storföretag, men i synnerhet Ukraina, som var måltavlan för 80 procent av attackerna. Värst drabbades banksystemet, kraftförsörjningen, de politiska departementen och medierna.

6. WannaCry (2017)
Ransomware som beräknas ha infekterat över 230 000 datorer i cirka 150 länder. Attacken utnyttjade ett säkerhetshål i Microsoft Windows som en säkerhetsuppdatering visserligen hade täppt till – men alla hade inte uppdaterat sina operativsystem. Ryssland, Ukraina, Indien och Taiwan var de länder som drabbades värst.

7. Facebook (2018)
I september uppdagades det att 50 miljoner Facebook-konton hade blivit hackade. Hackarna utnyttjade en svaghet i funktionen ”visa som”, där en användare kan se hur profilen ser ut för utomstående. Förtroendet för Facebook skadades eftersom konton innehåller en betydande mängd information om våra privatliv.

8. Capital One (2019)
Genom ett dataintrång hos den amerikanska banken Capital One kom en hackare över användaruppgifterna till över 100 miljoner kunder. Intrånget räknas som ett av de största genom tiderna. Uppgifter som namn, adress, personnummer och saldon stals.

9. Addtech (2019)
Ett exempel på hur Sverige kan drabbas vid en hackerattack. Teknikkoncernen Addtech utsattes för ett ransomware-virus och många av dotterbolagen fick långtgående problem. Så pass att leveranser försenades. Då de levererar till i stort sett alla stora industriföretag i Sverige skapade attacken stora problem.

10. Twitter (2020)
Helt plötsligt bad personer som Barack Obama och Elon Musk sina följare på Twitter att föra över bitcoins till dem, och som belöning skulle de föra över den dubbla summan som ett sätt att ge tillbaka under coronakrisen. Bakom det hela låg hackare som lyckats ta över konton på Twitter och lurade till sig bitcoins.