Nordens största tv-händelse

Vasaloppet är en av Sveriges största sporthändelser och ett enormt live-tv-evenemang. Skidtävlingen har visats på tv sedan 1966. Att sända när 16 000 åkare skidar nio mil live på tv är en stor utmaning. När sändningarna fortfarande var analoga var Teracom på plats med ett 35 tekniker starkt team med högt tekniskt kunnande och tuffa arbetsuppgifter. Möt några av dem i en tillbakablick till 1998.

Serviceingenjören Pia Gårdh är med och sänder Vasaloppet för åttonde året. De sju tidigare åren har hon suttit i en av helikoptrarna. Där har hon tagit emot signalen
från kameramannen som sitter på en släde efter en skoter som åker före ledarklungan. Samtidigt har hon riktat en antenn så att signalen kan länkas vidare till en mast på marken.

Men i år håller hon sig på marknivån.

– Jag ska förbereda helikoptrarna, och stå för servicen om något inte fungerar som det ska på de mobila enheterna. Sedan under sändning ska jag sköta kontakten
med helikoptrarna från OB-bussen i Mora, som är Teracoms sista kontrollpunkt innan SVT. För det mesta har allting fungerat under de år Pia har varit med.

– Och nu har vi gjort det här så många gånger att det brukar flyta på väldigt bra, även om det hela är en väldigt komplicerad apparat. Men visst kommer hon ihåg incidenter som har inträffat.

– En gång slog släden runt med kameramannen, som hamnade i snön intill skidspåret. Producenten förstod inte vad som hände utan lät bilden ligga ute medan tv-tittarna runtom i Sverige fick se fötter och skidor kila förbi på marknivå en ganska lång stund.

– En annan gång blåste det så mycket på fredagen före loppet att alla panoreringar vi hade gjort uppe i masterna, så att signalerna träffar rätt, flyttades ur sitt läge. Larmet gick från alla håll och kanter. På grund av blåsten kunde vi inte heller gå upp och justera utrustningen. Men som tur var slutade det blåsa nästa dag så att vi kunde ställa allt i sin ordning igen. Johanna Åkerhielm jobbar på heltid som OB-tekniker på Teracom. Jobbet går ut på att sköta utsändningar från olika tillfälliga inspelningsplatser. För henne är det vardag att ena dagen släpa på 30 kilo tunga lådor
med sändar- och mottagarutrustning, andra dagen klänga i en 300 meter hög mast, och tredje dagen kanske ikläda sig finklänning och sköta en handburen antenn på Nobelfesten.

De flesta OB-jobben klaras av en enda tekniker. Så är det inte med Vasaloppet, där ett team på cirka 35 personer från Teracom jobbar med att få allt att fungera. Johannas bit, sedan fem år tillbaka, är att övervaka Vasaloppet från en OB-buss i Hökberg, en bit från Mora.

– SVT har en kamera kopplad till den specialinredda buss som jag sitter i. Därinne sköter jag övervakningen av ljud, bild och kommunikation. Via en länk på busstaket skickas signalen vidare till en mast och därefter till tv-producenten i Mora, berättar hon.

– Det blir aldrig långtråkigt. Tekniken utvecklas ständigt, och det finns alltid något nytt att lära, säger Johanna.

Nyast på plan är Katarina Arkanius. Hon har just fått jobb som OB-tekniker på OB-gruppen i Sätra, södra Stockholm. Katarina hamnade på Teracom genom sin passion för ljud. Bullriga dragracingtävlingar och hårdrock hör till hennes stora intressen.

– Redan som liten gillade jag sådant som låter mycket. Jag såg till att få ett eget trumset när jag var tio eller elva år, berättar hon. Intresset för ljud ledde henne vidare till ett intresse för ljud- och ljusteknik. Hon har arbetat bakom scenen vid rockkonserter och på Vattenfestivalen, och frilansat som tekniker i tv- och videoproduktioner. Veckan före Vasaloppet gick Katarina Teracoms mastkurs,
med examen 300 meter upp i luften.

Nu har Katarina varit med och förberett den nya stora OB-bussen som ska stationeras i Mora. Hon har ingen specifik uppgift under själva Vasaloppet, utan är med för att lära sig så att hon kan delta på allvar vid nästa Vasalopp.