Efter tio år på Teracom, varav halva tiden som ledare, tycker Joachim Lejdström att det är roligare att skryta om medarbetarna än om sig själv. Med tanke på att han och hans team hanterat återuppbyggnaden av Häglaredsmasten snabbare och billigare än förväntat, finns det också mycket att vara stolt över.

Hur kom det sig att du började på Teracom?

– De två kollegor som jag drev Academit med flyttade från Stockholm och då blev det lite ensamt att driva eget. Min dotter Juni var ett år då och det kändes som att det var dags för ett ”normalt” kontorsjobb. Nu har jag jobbat här i tio år och det är den längsta anställning jag har haft.

Vad har gjort att du har blivit kvar?

– En anledning är att jag har haft förmånen att ha olika jobb inom Teracom under åren. En annan är Teracom-andan. Det är en bra lagkänsla och folk är lojala när det krisar. Sedan är det en sak som blivit allt mer avgörande, och det är att vi jobbar med viktiga saker på riktigt. I grunden handlar det om en viktig samhällsfunktion som vi upprätthåller. Det känns bra att gå till jobbet.

Du är sektionschef Infrastruktur. Vad gör ni?

– Vi ansvarar för all infrastruktur: master, kraftanläggningar, byggnader, klimatanläggningar, vägar och mark. Vi ansvarar också för projektering och inplacering av utrustning i master och byggnader. Målet är att förvaltningen av allt detta sker drift- och personsäkert, på ett bra och robust sätt till rätt pris. Mitt dagliga jobb handlar mycket om att coacha, inspirera och leda mina gruppchefer och medarbetare.

Ett av dina ansvarsområden är Häglaredsmasten som rasade i maj förra året. Vad händer kring den nu i höst?

– Vi har monterat de sista kablarna till FM-radioantennerna och sedan slutet av september är dessa i drift. Nu flyttar vi kundinplaceringar och till våren ska allt vara klart så att vi kan riva den gamla masten. Vi har utvecklat en del nya arbetsmetoder, både vad gäller inköp, konstruktion och montage som har lett till att vi har kunnat bygga en ny mast på den snabbaste tiden någonsin och något billigare än förväntat – viktiga erfarenheter när vi nu ska byta Tåsjömasten.

Hur skulle du beskriva tiden sedan masten rasade?

– Om man bortser från allt det negativa – att vi tappade en mast, att det var sabotage och att det har kostat mycket pengar – så ser jag tillbaka på mängder av positiva erfarenheter. Det var utmanande och spännande. Teracom-andan märktes tydligt: folk kavlade upp ärmarna, jobbade lösningsorienterat och var lyhörda för idéer och krav. Vi visade också att Teracom verkligen kan hantera en allvarlig kris, mycket tack vare just Teracom-andan.

Hur är du som ledare?

– Omtänksam och resonerande, men tuff i mina beslut. Andra skulle nog också beskriva mig som öppen, spontan och social. Jag vet dock att jag kan bli lite för ivrig med mina idéer och glömma bort att lyssna. En annan grej som jag vill bli bättre på är uppföljning. Jag har en tendens att redan ha gått vidare till nästa vecka, nästa projekt, och glömma bort att återkoppla. Det kan nog upplevas nonchalant, men jag är intresserad, det är bara det att jag redan har börjat tänka på nästa grej.

Hur yttrar sig de här egenskaperna privat?

– Jag träffar så mycket folk på jobbet, så privat vill jag umgås mycket med familjen. Men jag gillar ju att träffa vänner också och ordnar ofta roliga sammankomster, som kappsegling med kompisar som är en årlig tradition första helgen i september.

När är jobbet som roligast?

– När vi startar nya projekt, särskilt om det handlar om ny teknik. Och så är det roligt när jag kan skryta om mina medarbetare, när kunder blivit nöjda med en leverans och vi gjort något bättre eller snabbare än väntat. Förut var jag nog mer mån om att själv stå i centrum och få beröm, men numera, efter att ha varit chef i fem år, är min drivkraft mer att coacha andra till att lyckas. Det häftiga med att vara ledare är att vi är ett team där vi tillsammans kan göra saker som jag inte kan göra ensam. Med all den kompetens vi har tillsammans finns det otroliga möjligheter.

Text Sofia Eriksson
Foto Tina Axelsson

Faktaruta:

Titel: Sektionschef Infrastruktur.

Bakgrund: Maskiningenjör. Arbetade på ÅF, Svenska Kraftnät, Ericsson och City Data innan han startade egna utbildningsföretaget Academit inom CAD och 3D. Började på Teracom 2007 som ritansvarig.

Familj: Fru Joanna och döttrarna Juni och Signe.

Fritidsintressen: Segla och vara på lantstället i Dalarna. ”Det är vår sköna oas och otroligt rogivande.”